Koen Koster

Hieronder kom je meer te weten over Koen Koster, die de GZ-opleiding volgde in de GZ2005B.

Waar werk je nu?

Bij Empower Psychotherapie. Een leuk en fris jong bedrijf wat zich specifiek richt op hoger opgeleide buitenlandse patiënten (buitenlandse studenten en expats) binnen de SGGZ.

Tot voor kort heb ik altijd gewerkt in de klinische forensische psychiatrie. Mijn huidige plek is in veel opzichten diametraal het tegenovergestelde van dat wat ik altijd met zoveel plezier heb gedaan.

Het is dankbaar werk bij veelal intelligente en gemotiveerde patiënten. Voor het narratief van iemands problematiek is volop plek. Het cultureel antropologische aspect van mijn huidige doelgroep daagt me uit en maakt me nieuwsgierig.

Wat voor functie heb je?

Empower is een klein bedrijf met twee vestigingen, een in Groningen een in Amsterdam. Als enige klinisch psycholoog heb ik naast de directe patiëntenzorg een rol als opleider en beleidsmaker. Ik probeer de medewerkers op beide vestigingen in hun kracht te zetten door ze rugdekking te geven en te ondersteunen daar waar nodig.

Daarnaast geef ik met veel plezier les op onder meer PPO en geef veel supervisie aan PT’ers en KP’ers in opleiding in een supervisiepraktijkje aan huis.

Welk onderdeel van de opleiding is je het best bijgebleven?

Het allereerste wat me te binnen schiet is de gezelligheid en de borrels maar dat wordt hier mogelijk niet bedoeld. Toch zijn het ook binnen de cursusdagen ook sfeerelementen en niet zozeer inhoudelijke zaken.

Gezelligheid is toch wel iets wat de opleiding kenmerkte: kleinschalig en snel contact met docenten en secretariaat met altijd snoepjes tijdens feestdagen die waardeerde ik ook zeer, maar ik ben dan ook wel een vrij oraal iemand.

Welk thema binnen de GGZ/je huidige werk heeft jouw speciale aandacht?

Dat is niet monothematisch en zeker in mijn huidige werk erg breed. De problematiek van psychose heeft nog steeds zeer mijn interesse en in een wat minder floride vorm kom ik het ook poliklinisch nog regelmatig tegen. Ik geloof dat het hebben van een rol in iemands ontwikkeling als psycholoog als supervisor ook steeds meer centraal komt te staan. Het is echt heel leuk een stuk met iemand te mogen meewandelen in zijn opleiding.

Waar krijg jij energie van in je werk?

Van zelf ook altijd in opleiding blijven, niet alleen sec cursorisch maar ook als een soort van mindset.